Kevelaer
Start Omhoog Aken Bielefeld Bonn Corvey Detmold Dortmund Duisburg Düsseldorf Eifel Essen Grensstreek Hagen Keulen Lemgo Münster Sauerland Schloss Dyck Wuppertal Zons

Rijn info Keulen info Ruhrgebiet info Brüggen info Papier Verslag Keulen 2010 Bonn 2012


KEVELAER, EEN PELGRIMSOORD

Kleef Kalkar Goch Kevelaer Bocholt e.o. Kempen Xanten Wachtendonk 

We bezoeken dit bedevaartsoord op een van onze traditionele zaterdagmiddag - uitstapjes. De stad ligt hemelsbreed nog geen 60 km van onze woonplaats Roermond verwijderd, dus de rit ernaar toe duurt niet lang. We ku8nnen in het centrum gemakkelijk onze auto kwijt, het is er namelijk niet zo druk als we verwacht hadden. We zitten duidelijk buiten het seizoen. Hier wordt de Heilige Maagd Maria vereerd en we zijn diep onder de indruk van de kleine, maar rijk bewerkte Maria - basiliek. Geen plekje aan de muren is onbenut gelaten in deze kerk die uit de 19e eeuw stamt. Vlakbij staat ook de barokke Koepelkapel waar duizenden kaarsen in verschillende stadia van afbranden een doordringende geur verspreiden.

We drinken koffie in een van de talrijke restaurants / grand cafés die al die drommen vrome pelgrims van eten en drinken moeten voorzien.

INFO

Kevelaer is een plaats in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen in het district Kleef. De stad heeft ongeveer 27.800 inwoners. Naburige steden zijn onder andere Goch, Kalkar en Rees.

In Nederland is Kevelaer vooral bekend als bedevaartplaats. Sinds 1642 wordt er in het plaatsje namelijk een als wonderbaarlijk beschouwde afbeelding van de Maagd Maria vereerd. Veel Nederlandse katholieken pelgrimeren jaarlijks naar dit genadebeeld, dat in Latijn bekend staat als de "Consolatrix Afflictorum", ofwel de "Troosteres der Bedroefden". Destijds hoorde Kevelaer bij de Spaanse Nederlanden en viel de stad onder het bisdom Roermond. Pas in 1701 valt Kevelaer weer definitief onder Pruisen maar het bleef wel vallen onder het bisdom Roermond, in 1801 ging Kevelaer tot het Bisdom Aken behoren, vanaf ongeveer 1823 werd het ingedeeld bij het Bisdom Münster. Door het bisdom Münster werd het toen ook verplicht gesteld preken, kerkboeken etc. in de Duitse taal (Hoogduits) te gebruiken, daarvoor waren deze opgesteld in een Nederlandse - Nederduitse taal.

e marskramer Hendrik Busman zou van de Maagd zelf tot drie maal toe de opdracht hebben gekregen een kapelletje voor haar te bouwen. Hij gaf hieraan gehoor en op 1 juni 1642 stond er een eenvoudige bidzuil op de plek waar hij de opdracht kreeg. Al gauw kwamen er pelgrims en werden genezingen gemeld. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk, tijdens een synode in Venlo gehouden in het Klooster Ter Weide.

In 1645-47 werd een bedevaartkerk gebouwd, de huidige Kaarsenkapel. In 1654 werd om de bidzuil een barokke koepelkapel gebouwd, de genadekapel. De grote Mariabasiliek verrees in de negentiende eeuw.

In de loop der eeuwen heeft Kevelaer een unieke rol gespeeld in de geloofsbeleving van Nederlandse katholieken. Vanuit veel steden in het protestantse noorden werden bedevaarten ondernomen naar het Maria-oord. Tot de negentiende eeuw was het een van de weinige plaatsen waar zij in het openbaar hun geloof konden uitoefenen, want in het koninkrijk Pruisen bestond godsdienstvrijheid. De speciale band van Nederland met Kevelaer bestaat nog steeds; naast veel Duitse pelgrims zijn het vooral Nederlanders die de kapel van de "Troosteres der Bedroefden" bezoeken. Ondanks dat de plaats in Duitsland ligt is Kevelaer het belangrijkste pelgrimsoord voor Nederlandse katholieken.

 

 

 

MEER  INFO

De stad ligt zuidwestelijk van Xanten en is, naast het Beyerse Altötting, het grootste welvaartsoord van Duitsland. De schilderachtige Altstadt met meer dan 200 onder Monumentenzorg vallende huizen, wordt beheerst door de in neogotische stijl gebouwde 3-schepige Maria Basiliek met een 95m hoge kerktoren. Mede door de welvaart hebben zich hier in de loop van de tijd vele bronsgieterijen, vlagstikkerijen, goud- en zilversmeden, orgelbouwers en  zijde- en glasververijen gevestigd, die Kevelaer veel rijkdom brachten en tot een Kunstenaarsstad maakten. Ver buiten de regio strekt het oeuvre van het "Niederrheinische Museum für Volkskunde", vooral om zijn rijke verzameling speelgoed. In het stadsdeel Twisteden wordt met het “NiederRheinPark Plantaria” een indrukwekkende landschapstuin aangelegd met een gigantische volière met een vogelrijk, dat leefruimte geeft aan vogels uit 5 continenten. De stad is sinds 1642, een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van Noordwest-Europa, waar jaarlijks ca. 700.000 pelgrims naar toe komen. In de barokke Gnadenkapelle (1654 wordt een Gnadenbild vereerd; een ets uit 1642, die de maagd Maria, troosteres van de bedrukten, voorstelt. Verder is in Kevelaer nog de neogotische Neue Mariakapelle St. Maria (1858–1864) en Kerzenkapelle (1643–1645) met zilveren tabernakel uit 1682.  Het Pelgrimscentrum is van 1979–1981.

NOG MEER INFO KEVELAER

Sinds 1642 is Kevelaer een internationaal bekend bedevaartsoord, waar de Heilige Maria wordt vereerd. Het echtpaar Hendrik en Mechel Busmann maakte tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) iets bijzonders mee. Hij hoorde stem­men die hem bevalen een kapel te bouwen en zij zag een lichtverschijning waarin zich een heiligen - ets bevond, die zij kort tevoren had gezien in handen van keizerlijke soldaten. De ets ('Gnadenbild') werd gekocht en op 1 juni 1642 op een bidzuil geplaatst. Het jaar daarop kwam de eerste processie uit Rees. De eerste bedevaartskerk, de huidige Kerzenkapelle, werd in 1643-1645 gebouwd. In 1654 was de barokke Gnadenkapelle klaar. Sinds 1646 kwamen oratorianen, wereldlijke geestelijken die zich richtten op een breed publiek, naar Kevelaer om er een klooster te stichten. Kevelaer kreeg in 1949 stadsrechten. Het bezoek van paus Johannes Paulus II en Moeder Theresa in 1987 waren een hoogtepunt voor de bedevaartsplaatsen zette het pelgrimsoord op de wereldkaart. Jaarlijks bezoeken ongeveer een miljoen pelgrims de Maria­stad, die ongeveer 25.000 inwoners telt. Markant is de jaarlijkse bedevaart van duizenden motorrijders naar Kevelaer in juli. De eerste motorenpelgrimage was in 1985. Een heuse wetenschappelijke organisatie, de Kevelaerer Arbeitskreis Ur Marialogie, bestudeert en bevordert sinds 1978 de Mariaverering. Zo organiseerde ze in 1987 het 10e Maria - wereldcongres en een internationaal symposium over Maria's echtgenoot Jozef. Het bedevaartseizoen loopt van mei tot november.

Het religieuze centrum is de Kappelenplatz. In het midden staat de kleine Gnadenkapelle met de beroemde Maria-ets 'Gnadenbild'. De neogotische Marienbasilika dateert uit 1864. Boven de pelgrimsingang hangt dreigend de zwarte Apocalyps, een kunstwerk van Bert Gerreheim. Het kleurige interieur is erg fraai, hiervoor tekende Friederich Stummel. Vooral de prachtige glas-in-loodramen vallen op. Sommige zijn een schenking van de Twentse Processie (Hengelo, 1934). In een van de ramen staat: Maria, Middelares van Alle Genade. Dit verwijst naar de titel van de Heilige Maria in Kevelaer: 'Trösterin der Betrübten'. In de Kerzenkapelle zorgt een zee van kaarsen voor een aparte sfeer. Links naast de basiliek bevinden zich de biechtkapel ('Beichtkapelle') uit 1858 en het Priesteil - haus, het voormalige klooster dat dateert uit 1647.Wie van de Busmannstrasse in de richting van de Kapellenplatz loopt, pas­seert het beeld van koopman Hendrik Busmann, de grondlegger van de plaatselijke pelgrimage. De kruisweg begint tegenover het clarissenklooster in de Twistedener Strasse. De pelgrimsdiensten vinden plaats in de Kerzenkapelle, het Forum Pax Christie (1981) en de Marienbasilika. Bijzonder zijn de concerten in de basiliek ('Basilikakonzerte') die door het hele jaar heen plaatsvinden. Het zijn vaak orgelconcerten en kooruitvoeringen. Het grote Seifertorgel (1907) in de basiliek is indrukwekkend.

De winkels rondom de Kappelenplatz en de winkelstraat staan vol met religieuze voorwerpen en roomse snuisterijen, zoals Mariabeeldjes, kaarsen, rozenkransen, kruisjes aan halskettingen etcetera. Het heeft een geheel eigen sfeer, die bezoekers op verschillende manieren zullen beleven. Het Hoda Krippen-Museum (kerststallenmuseum), opgericht door het echtpaar Dammers, behoort ook tot de katholieke aankleding van Kevelaer. (Lindenstrasse 62, tel. 028327789, www.krippen-dammers.de ). Bij het museum hoort ook een winkel waar men onder meer spullen voor de kerststal kan kopen. De jaarlijkse 'Kevelaerer Krippenmarkt', die gehouden wordt in de periode van eind november tot medio december, is een sfeervol evenement voor degenen die daar ontvankelijk voor zijn. Markant is dat er in Kevelaer ook een Servisch - orthodoxe gemeente is.

Kevelaer is niet alleen een beroemde bedevaartsplek, maar geniet ook bekendheid als kunstenaars- en ambachtsstad. Pottenbakkers, edelsmeden, orgelbouwers, bronsgieters, keramiek- en glas-in-loodschilders, perkamentmakers en houtsnijders zijn hier te vinden, van wie velen zich toeleggen op religieuze kunst. Een aantal van deze ambachtslieden huist in de monumentale panden die de stadskern van Kevelaer rijk is 

Het Niederrheinisches Museum für Volkskunde und Kulturgeschichte (museum voor volkskunde en cultuurgeschiedenis) heeft van alles wat. Van voorwerpen uit het dagelijks leven tot keramiekcollecties. De bekende speelgoedcollectie van Juliane Metzger, die bestaat uit ongeveer 50.000 voorwerpen, spreekt jong en oud aan. Dat liefhebbers van religieuze kunst en de bedevaartcultuur in Kevelaer terecht kunnen, zal niemand verwonderen. Bovendien is er ook aandacht voor streekambachtelijke kunst, zoals edelsmederij en glasschilderingen. Het museum is in een groot gebouw ondergebracht, dat bestaat uit een historisch deel, nieuwbouw en een binnenhofje.

Meer informatie: www.kevelaer.de , www.wahllfahrtkevelaer.de/holland

 


Stadsplattegrond Kevelaer

Vorige Start Omhoog Volgende


Laatste update: juli 2015

ONZE  ANDERE  REISVERSLAGEN

ALASKA   /  ARGENTINIË / ARMENIË /  AUSTRALIË   /  AVONTUREN  /  BALKANREIS  /  BELGIË  /  BELIZE   /  BULGARIJE  /  CANADA   /   CALIFORNIË   /   CHILI   /   CHINA   /   CUBA   /   CURAÇAO   /   CYPRUS   /   DENEMARKEN   /   DUITSLAND   /  ECUADOR   /   EGYPTE   /   ENGELAND   /  ESTLAND  /  FILIPPIJNEN  /  FINLAND   /  FOTOSITE  /  FRANKRIJK  /  GEORGIË   / GRIEKENLAND  /  GUATEMALA   / HONGARIJE   /  IERLAND   /    INDIA  /  INDONESIË  /    IRAN  /   ISRAËL  /   ITALIË   /  JORDANIË   /   KRETA   /   KROATIË   /  LETLAND   /   LITOUWEN /    LUXEMBURG  /   MADEIRA   /   MALEISIË   /   MALLORCA   /  MALTA  /   MAROKKO   /   MEXICO YUCATAN   /   MEXICO  /  NEPAL   /   NEW YORK   /   NOORWEGEN   / OEKRAÏNE /   OEZBEKISTAN   /  OOSTENRIJK  /   PARAGUAY   /   PERU   /   POLEN   /  PORTUGAL  /   REISFOTO'S   / ROEMENIË  /  ROERMOND  / RUSLAND   /   SCANDINAVIË   /   SICILIË   /   SINGAPORE   /   SLOVENIË   /  SLOWAKIJE SPANJE   /   SRI  LANKA   /   SYRIË   /   THAILAND   /  TSJECHIË   /   TUNESIË   /   TURKIJE   /   UNESCO - SITE   /   URUGUAY   /   USA    /  VERDWENEN_STEDEN  /   WERELDERFGOED   /  WERELDFOTO'S  / ZUID-AFRIKA  /   ZWEDEN  /  ZWITSERLAND 

Andere websites van Jos Schmitz

Duitse kerken en kloosters  /  Duitse kastelen en paleizen   /   Zanggroep Vocus   /   Schilder Pantaleon Hajenius   /   Hanzesteden   /   Pedac 1971 Reünie   /   Ramakers Reünie   /   Kunst van Anna Czerniawska   /   Wereldfotoserie   /   Reisfoto's Jos en Clim   /   KNS Gilde Opleidingen  /  De stad Roermond  /  Wereldmuziek Matiz   /   Verdwenen Steden  /  Ommuurde Steden   /  Heilige Plaatsen  /  Kuuroorden  /  Beelden België  Beelden Oost-Europa  / Begraafplaatsen  /  Natuurwonderen   / Bekende Pleinen  /  Parken en Tuinen  / Bekende Bruggen  /    Wereldmusea  /  Paleizen Zuid-Europa  /  Beelden Duitsland  /  Beelden Nederland